Fontos tudnivalók mielőtt elkezdünk füvet nyírni!


 
A fűnyírás gyerekjátéknak tűnhet, azonban ha nem végezzük szakszerűen akár tönkre is tehetjük a kertünkben lévő gyönyörű pázsitot.
A fűnyírás alapvetően határozza meg a gyep külső megjelenését. Ha követi az alábbi, általános irányelveket egyszerre növelheti a füvesített terület egészségét és tetszetősségét.
 

Bizonyosodjon meg a fűnyíró kés élességéről!


Az életlen fűnyíró késsel való fűnyírás a levéllemezt maradandóan károsítja. A vágás után a fű levele hamarosan megszürkül és a levelek hegye 48 órán belül sárgul, barnul, a vágássérülésektől rojtos lesz. Az életlen késsel nem nyírjuk, hanem szakítjuk a fűszálat, melynek száradása fehér fátyolszerű látványt idéz elő.
 

Milyen gyakran vágjunk füvet?


Ezt a növekedés üteme határozza meg, ami függ a talaj minőségétől, a locsolás gyakoriságától Inkább többször, mint kevesebbszer. Soha ne kelljen a fű hosszának 1/3-ánál többet levágni. A füvet heti rendszerességgel vágjuk közel azonos méretűre. Ha túlságosan magasba szökött, inkább két fázisban vágjuk.
 

Milyen magasan nyírjuk a gyepet?


Új fű esetén: az első nyírást kb .6-8 cm végezzük /nagyon éles késsel/. A vágási magasság 5 cm-nél ne legyen rövidebb, mert a kis szálakat kitépheti a forgókés.
Az általánosan ajánlott vágásmagasság 4-6 cm. A nyári hónapokban a füvek ellenállóságát növelhetjük azzal, hogy kevésbé nyírjuk meg.
 

Gyűjtsük vagy nem?


Általános szabályként elmondható, hogy a levágott füvet lehetőleg mindig távolítsuk el a területről. A tápanyagpótlást nem tudjuk biztosítani a levágott fűvel!
 

Mulcsozás!

 
Létezik az un. mulcsozó technika, de ez csak bizonyos fűfajtáknál, és gyakori, rendszeres nyírásnál lehetséges. A mulcsozó fűnyírás során a - fűnyíró gép- a levágott füvet többszörösen felaprítja, majd egyenletesen elteríti a lenyírt felületen. A felaprított fű lekerül a talaj felszínére, lassítja annak kiszáradását, majd komposztálódva természetes zöldtrágyaként javítja a talaj szerkezetét, tápanyagellátását.

Tartsuk be az alábbi tanácsokat:

 
- ne nyírjunk reggeli harmattól, locsolás vagy eső utáni vizes füvet
- mindig éles kést használjunk
- a levágott füvet lehetőleg mindig gyűjtsük össze
- csak a fű hosszának egyharmadát nyírjuk le
- soha ne nyírjuk le a szártövet

 

Nyírási hibák, és magyarázata:

 
- Ha a nyírás után világos tónusú (sárgászöld) a fű színe, - akkor túl magas volt , és nagyon     alacsonyra nyírtuk.
- Szálkás a nyírott fű - életlen a kés; önjárós fűnyírónknak túl alacsony a fordulata.
- Csupaszra tarolás - helytelen vágási magasság, egyenetlen terepfelszín.
- Csúcsbarnulás - nedves volt a fű nyíráskor.